Pretraživanje na karti

karta

Kemija

Kristali

Istaknuto · Pitanje postavio/la Katarina Rašić (Gost)
u Srijeda, Svibanj 08 2013, 11:04 ·

1. sam razred gimnazije i pišem test o kristalima, i sad me zanima nekoliko stvari            1. zbog čega kristal dobro provodi struju, tj ne provodi. Što to utječe na njega. Također                 zašto se određeni kristal dobro otapa u vodi odnosno ne otapa. Ako mi možete napisat o čemu to ovisi bila bih vam jako zahvalna            2.poredaj tvari prema povećanj tališta, također me zanim ao čemu ovisi, kako to mogu odrediti             3.usporediti razliku u talištima kristala, iato po kojim svojstvima kristala mogu drediti čije je talište veće ili manje

Oznake: Kristali
Označi pitanje kao neriješeno
Odgovoreno - Pitanje je odgovoreno.
 • Odgovorio je apercival55 u Petak, Svibanj 10 2013, 11:22
  1. u pravilu samo metalni kristali provode struju. Razlog tome je delokalizirani oblak elektrona koji postoji u metalu. Delokalizirani oblak čine elektroni (naboji) koji čine struju (struja je usmjereno gibanje naboja). Ionski kristali provode struju samo ako su otopljeni.
  U vodi se otapaju samo polarne čestice (one čestice koje imaju određeni naboj). Takvi su u pravilu ionski kristali jer ih čine pozitivni kationi i negativni anioni s kojima molekule vode stvaraju dipolne veze i tako ih solvatiraju (hidratiraju).
  2. U određivanju tališta treba se imati na umu polumjer čestica koje grade kristal i njihov nabojni broj. U pravilu što ima čestica manji polumjer, a veći nabojni broj ona će graditi jaču ionsku vezu, a posljedično će imati i više talište.
  3. Odgovoreno u prethodnom. :)

Dodaj odgovor Vaš odgovor

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

 1. prijavite se na stranicu
 2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
 3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 232