Fizika

 

ELEKTRIČNO POLJE je prostor u kojem se opaža djelovanje električnih naboja. Ako se u prostor oko električnog naboja dovede drugi mirujući električni naboj, na taj naboj će djelovati električna sila. Dakle, električni naboj stvara oko sebe električno polje koje se manifestira pojavom električne sile. 

Jakost električnog polja  E je jednaka omjeru sile F koja djeluje na naboj Q' smješten u promatranoj točki polja i veličine tog naboja: 

E= F/Q'.

Jedinica za jakost polja je njutn po kulonu (N/C) ili volt po metru (V/m).

 

Jakost polja je vektor koji ima iznos E, a smjer mu je, dogovorno, jednak smjeru električne sile kojom polje djeluje na pozitivan naboj u promatranoj točki. 

Električno polje je vektorsko polje i može se predočiti silnicama. Silnice su zamišljene linije koje nam pokazuju smjer električnog polja. Silnice električnog polja izviru iz pozitivnog električnog naboja, a poniru u negativni električni naboj (slika). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Električno polje usamljenog točkastog naboja Q je radijalno (slika), a njegova jakost u nekoj točki polja na udaljenosti r od naboja Q je:

E=Q/4πε0 εrr2

 

Naboj Q se nalazi u u sredstvu relativne dielektričnosti εr , a formula se izvodi iz Coulombovog zakona i gore navedenog izraza za jakost električnog polja.

 

Ista formula vrijedi i za jakost polja nabijene šuplje metalne kugle, s tim da je u tom slučaju r udaljenost od središta kugle do točke u kojoj tražimo jakost polja.

Kada se šuplja metalna kugla nabije, električni naboj se jednoliko raspodjeljuje po njezinoj površini. Može se pokazati da u unutarnjosti šupljih nabijenih tijela nema električnog polja, pa je tako i električno polje unutar šuplje metalne kugle jednako nuli!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (10)


mmmm kaže:

0
...
znas li mozda uraditi ovaja zadataksmilies/cheesy.gifvije metalne kugle nose električni naboj Q i 4Q i međusobno su udaljene 12cm. Na kojoj je udaljenosti od naboja 4Q električno polje jednako nuli?
 
05.03.2009
Glasovi: +2

mmmm kaže:

05.03.2009
Glasovi: +0

gost kaže:

0
E ovako !
Na udaljenosti od 6 cm naboj je jednak 0 ... smilies/cool.gif
 
27.09.2010
Glasovi: -1

gost kaže:

29.09.2010
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
 
19.05.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
jebel koga FIZIKA haaaa ??? smilies/cheesy.gif
 
19.05.2011
Glasovi: +2

gost kaže:

0
respond this topic
Every body acknowledges that our life is expensive, but different people require cash for different stuff and not every one earns enough money. So to receive quick business loans or just collateral loan would be good solution.
 
12.06.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

26.08.2013
Glasovi: +0

gost kaže:

0
angel17
Boze pomozi mi s ovom fizikom smilies/sad.gif
 
15.11.2015
Glasovi: -1

gost kaže:

0
...
hvala vam mnogoooooooooooo smilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gif
 
02.05.2016
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 15 Prosinac 2008 07:02)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 162