Kemija

 

 
Užareni metal u kovačnici

Metali (kovine) su kemijski elementi koji zbog načina kojim se njihovi atomi povezuju (metalna veza) dobro provode električnu struju.

Prema modernoj se definiciji kod metala preklapaju valentna i vodljiva vrpca energijskih razina elektrona. Time se otvara mogućnost da se kao metali okarakteriziraju i metalni polimeri te neki drugi organski spojevi.

Fizikalna

Svi su u čvrstom agregatnom stanju, osim žive, koja je u tekućem. Osim bakra i zlata, svi su sive boje. Metali se prepoznaju po metalnom sjaju. Razlikuju se po talištu (npr. živa: 234 K, volfram: 3683 K), gustoći (dijele se na lake (ρ < 5 g/cm3 - Al, Li, Na, K, Rb...) i teške (ρ > 5 g/cm3 - Fe, Pb, Cu, Au, Zn...) te tvrdoći (najtvrđi - Cr, Ir; meki - Li, Na, K, Rb, Cs...). Metali su dobri vodiči elektriciteta i topline, mogu se dobro mehanički obrađivati te se u rastaljenom stanju miješati (legure).

 

Kemijska

Većina se metala otapa u kiselinama. Oni koji imaju negativne redukcijske elektrodne potencijale u reakcijama s kiselinama oslobađaju vodik. Oni s pozitivnim redukcijskim elektrodnim potencijalima ne reagiraju s klorovodičnom kiselinom (HCl), nego samo sa sumpornom i dušičnom kiselinom, pri čemu se oslobađaju SO2, NO i NO2.Neki metali mogu reagirati i s bazama te se nazivaju amfoternim metalima. To su Al, Pb, Mn, Cr... Metali ili kovine čine više od dvije trećine svih elemenata koji se mogu naći u prirodi (Periodni sustav). Od 113 poznatih elemenata, samo 17 su nemetali, 7 su polumetali a ostalih 89 se mogu svrstati u metale.

Metali su neprozirni, imaju karakterističan metalni sjaj, dobri su vodiči topline i električne struje. Električna vodljivost metala općenito opada porastom temperature.

Većina metala se može dobro kovati i istezati. Na sobnoj su temperaturi svi, osim žive, u čvrstom stanju. Mogu se koristiti u čistom stanju ali se češće miješaju s drugim metalima i nemetalima u legure.

Nemetali

Zajedno s metalima i polumetalima, nemetali su kemijska skupina elemenata obilježena po svojstvu ionizacije i spajajućih svojstava. To dolazi od toga da su jako elektronegativni, tj. dobivaju više valentnih elektrona nego što ih daju.

U nemetale se ubrajaju halogeni elementi, plemeniti plinovi te ovi elementi poredani po atomskom broju:

  • vodik (H)
  • ugljik (C)
  • dušik (N)
  • kisik (O)
  • fosfor (P)
  • sumpor (S)
  • selenij (Se)

Polumetali

Polumetali je naziv za grupu elemenata, čija se svojstva nalaze između svojstava metala i nemetala.

Polumetali imaju niz svojstava metala - kao na primjer sjajna površina i visoko talište. Ipak, oni imaju mnogo lošiju električnu i toplinsku vodljivost od tipičnih metala, a bolju od tipičnih nemetala, pa su među njima nalaze i poluvodiči.

Njihova kemijska svojstva također se ne mogu ubrajati ni u metalna ni u nemetalna: s jedne strane pokazuju svojstva nemetala: npr. tvore dosta jake neorganske kiseline, a s druge strane pokazuju tipična svojstva metala: pokazuju veću tendenciju za stvaranje baza nego kiselina i sposobni su za stvaranje složenih spojeva kao prijelazni metali.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (9)


fatima kaže:

0
...
extra ste, najgori ste
 
23.04.2009
Glasovi: -1

xyx kaže:

0
...
Ovo je se sa wikipedijesmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/cheesy.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gifsmilies/grin.gif
 
25.05.2009
Glasovi: -1

kurva kaže:

0
naisala kurva
jadno je
 
20.10.2009
Glasovi: -1

Blee kaže:

28.11.2009
Glasovi: +2

omG kaže:

20.05.2010
Glasovi: -1

gost kaže:

22.01.2011
Glasovi: -1

gost kaže:

0
...
ok je kome se neda traziti
 
23.02.2011
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
Nije s wikipedije kako ste glupii!smilies/wink.gifsmilies/wink.gifsmilies/wink.gifsmilies/sad.gifsmilies/shocked.gif
 
05.06.2011
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
aaaaaaaa ja sam vodik!!!!!
 
14.11.2013
Glasovi: +2

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 19 Listopad 2010 14:49)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 223