Kemija

TEORETSKA OSNOVA 

Poluvodiči su materijali koji tek pod određenim uvjetima vode struju.

Mogu biti:

- čisti ili intrinsični poluvodiči čiji se materijal od kojeg su napravljeni sastoji od kristalne rešetke koja se sastoji samo od atoma jednog elementa ( silicij ili germanij)

- primjesni ili ekstrinsičan poluvodič ima razne primjese

Budući da su silicij i germanij četverovalentni elementi njima se mogu dodati trovalentni  ili peterovalentni elementi kao nečistoće.

  

                                      POLUVODIČ N-tipa

 

Ako nekom čistom poluvodiču dodamo peterovalentne nečistoće (N, P, As, Sb) nastaje poluvodič N-tipa. One daju elektrone u vodljivi pojas, pa se nazivaju donorske nećistoče. Javlja se višak elektrona,pa su oni većinski (majoritetni) nosioci struje. Četiri elektrona peterovalentne nečistoće vezani su na četiri susjedna silicijeva atoma, a peti elektron vezan je za svoj atom vrlo slabom privlačnom silom , pa je za njihovo odvajanje potrebna mnogo manja energija, nego za razbijanje valentne veze. Zbog razbijanja valentnih veza, stvaraju se nosioci u parovima, pa zbog toga nalazimo u poluvodiću nekoliko šupljina. Ta količina šupljina je manja, pa će one biti manjinski (minoritetni) nosioci naboja.

 POLUVODIČ P-tipa 

Ako nekom čistom poluvodiču dodamo trovalentne nečistoće (B, Al, Ga, In) nastaje poluvodič P-tipa. Tim elementima nedostaje jedan elektron da ostvare potpunu valentnu vezu s atomima čistog poluvodiča i zbog toga u poluvodičima nastaje višak pozitivnog naboja ili šupljina, pa su te šupljine većinski nosioci, a elektroni manjinski nosioci naboja. Budući da trovalentne nečistoće popunjavaju valentne veze primajući elektrone iz valentnog pojasa, oni se nazivaju akceptorske nećistoče.

  

DIODA

 

Dioda nastaje najjednostavnijim spajanjem poluvodiča P i N-tipa, slika 1. Mjesto spajanja naziva se P-N spoj i ima ispravljačko djelovanje, koje proizlazi iz činjenice da u P-N spoju postoji uski pojas prostornog naboja ili P-N barijera. Zbog razlika u koncentracijama na različitim stranama P-N spoja nastaje difuzijsko gibanje  nosilaca s mjesta više koncentracije na mjesto niže koncentracije. Šupljine poluvodiča putuju na suprotne strane, te P strana postaje negativna, a N strana pozitivna. Dolazi do usporavanja difuzijske struje, sve dok ne dođe do ravnotežnog stanja. Zaustavlja se potencijalna barijera u P-N barijeri, koja je nastala zbog razlike u potencijalnim energijama P i N tipa poluvodiča. Tu potencijalnu razliku nazivamo kontaktni potencijal, Uk.

  

P-N SPOJ POD DJELOVANJEM NAPONA

  

Kroz P-N spoj će teći struja, ako se na P stranu priključi plus pol izvora napona, a na N stranu minus pol izvora napona. Takvim priključivanjem potencijalna barijera postaje manja u odnosu na ravnotežno stanje, pa difuzijska struja većinskih nosilaca raste. Za manjinske se nosioce ništa ne mijenja. Ovakvu polarizaciju nazivamo propusna polarizacija.

 

Kada se na P strani priključi minus pol izvora napona, a na N stranu plus pol izvora napona, potencijalna barijera postaje veća, pa difuzijska struja većinskih nosioca-šupljina ne može teći. Dakle postoji samo struja manjinskih nosioca koja je mala i ne ovisi o visini narinutog napona - takvu struju nazivamo reverzna struja zasićenja tj. nepropusna polarizacija.

 
Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (6)


Ĺ˝eljo kaže:

0
hvala
puno zahvaljujem, zagubio bilježnicu, a vi u zadnji tren pomoglismilies/cool.gif
 
15.06.2009
Glasovi: +4

gost kaže:

06.11.2010
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
sve super smilies/cheesy.gif
iz koje je to knjige uzeto, treba mi za referat ime knjige i stranice smilies/cheesy.gif
 
28.01.2011
Glasovi: -1

gost kaže:

18.03.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

18.03.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

06.06.2014
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Ponedjeljak, 01 Prosinac 2008 03:18)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 258