Hrvatski Lektire

 

 

 

Bilješka o piscu:  August Šenoa (1838. – 1881.) središnja je ličnost svoga književnog vremena i vrlo plodan pisac, kojega danas s punim pravom smatraju klasikom hrvatske književnosti. Po svome zvanju Šenoa je bio pravnik i zagrebački senator, a po svojim književnim zaslugama Šenoa je prvi moderni organizator hrvatskog književnog života, otac hrvatskog romana, umjetnički prikazivač hrvatske povijesti, pjesnik prošlosti grada Zagreba, ilirik, kazališni kritičar i dramatarug, pripovijedač i politički borac za postignuće južnoslavenskog jedinstva i bratstva. Sa Šenoom počinje moderna hrvatska književnost. Šenoa je na juriš osvojio široke mase naših čitalaca. On spada i danas među najpopularnije i najviše čitane hrvatske književnike. Najpoznatija djela su: Ljubica, Turopoljski top, Prijan Lovro Lijepa Anka, Barun Ivica, Mladi gospodin, Čuvaj se senjske ruke; Ilijina oporuka, Seljačka buna, Karanfil s pjesnikova groba, Pruski kralj, Turci idu, Diognes, Vladimir, Zlatarevo zlato, Kletva I Branka.

O djelu:           Šenoina Branka ostat će zauvijek književnim dokumentom o prilikama i neprilikama školstva na našem selu u vremenu, kad je plemstvo već izvršilo svoju ulogu i prodavalo se Pešti ili Beču, građanski stalež sve više zauzimao svoje mjesto u javnom životu, a patriotizam se iživljavao u priči o romantičnoj vezi grofa, koji se vraća “narodu, iz kojega je nikao” i njegovu braku s poštenom građanskom učiteljicom, koja je iz iskrenoga idealizma pošla na selo. A sve to, dano toplinom i snagom Šenoina pera – je razlogom, da Branka i danas ima mnoštvo svojih zahvalnih čitatelj.

 

 

 

 

 

 

ELEMENT PRAĆENJA

CITAT

KOMENTAR

Branka, vanjski i unutarnji izgled

“ Bilo joj je oko sedamnaest godina; po jedrini, po licu bi bio tkogod možda rekao, da je starija, ali čovijek se pri takvom računu lako prevari. Branka je bila gradsko čedo, ali nipošto bjedolik drhtav stvor, pun migrene i fantastičnih sanja, već djevica krepka, jedra i rumena, glatke crne kose i osobito sjajnih vrlo pametnih očiju. Ona je uistinu bila neobična djevojka, gotovo bi se moglo reći čudo od djevojke, jer nije bila na ono brdo tkana, kao što druge gradske gospođice.”

Mislim da nam je pjesnik htio dočarati jednu posve neobičnu djevojku, koja je znala “gotovo” sve. Od sviranja glasovira pa sve do francuskog jezika i povjesnica, ali u to se trebao uložiti veliki trud.

Hermina, vanjski i unutarni izgled

“ Uniđe mlada plavauša, visoka, vita, ponešto blijeda, ponešto uvinuta nosića i drzovita lica, po tijelu i odijelu, po držanju i vladanju prava protivština Branki. Domaća djevojka bila je obučena u priprostu vunenu haljinu, a preko prstiju unakrst je privezala čipkan rupčić; kosa joj je sprijeda glatko pričešljana uz čelo, a straga svita u jednu pletenicu, u kosu je zataknula cvijet, na prsima joj visi križić od bjelkosti. Ni časka nije mogla mirovati. Naslonila se leđima na ormar, bacila svoj “Musik” na stolac, prebacivala stojeći sad lijevu nogu preko desne, sda desnu preko lijeve. Sad je strugala jednom peticom po podu, sad rt druge postolice zabadala u zemlju.”

Pjesnik nam je htio poručiti da je Hermina jedna posve drukčija ososba od Branke, prikazana je kao suprotna “slika” Branki. Branka je bila siromašna, a Hrmina iz bogate obitelji, imale su čak i drukčija razmišljana u vezi njihovih zanimanja.

Brankina ljubav prema domovini

“ A narodu želim služiti, nato sam se zaklela, na to me srce vuče. Hoću da radim dva – tri puta više, nego što mi je dužnosti, hoću da radim umjesto drugih žena, koje su žalibože zaboravile, da su hrvatske žene.”

Mislim da je pisac Brankom htio reći, koliko on zapravo voli svoju Hrvatsku, te da onaj koji se rodi u hrvatskoj teba je i poštovati, a ne da bude poput grofa Belizara koji zaboravi svoje “korijenje”, ali ga Branka spasi.

Marić, vanjski i unutarnji izgled

“ Lice mu se uvijek smiješilo, bijela svila njegova klobuka bijaše glatka i sjajana poput zrcala.

Treba li da ti kažem, tko mi je umijesio taj otrovni kolač? Ta Marić bio je sa Šilićem i bilježnikom Mišocijem cijelu noć.”

Dobrota,  plemenitost, ljubav. Ne, on ništa od toga nije pokazao. Mislim da tu imamo prikaz jednog, prije svega, neuljudnog gospodina, koji se osvećuje iz ljubomore. Nije ovo baš scakodnevni prikaz, ali na ovakav način sigurn ne treba postupati.

Osnovna misao: Mukotrpni rad naše seoske učiteljice; ljubav prema svojoj domovini i služiti svom narodu, biti mu uvijek na usluzi.

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


Iron Maiden kaže:

02.02.2009
Glasovi: +0

elanira kaže:

0
karanfil s pjesnikova groba
knjiga je puna velikih uspona i padova nju treba procitati jer je emotivna i puna sjecanja
 
25.02.2009
Glasovi: +0

slipknot kaže:

0
hina
mika,rika,vika,stika
ja se zovem bum haha
 
25.02.2009
Glasovi: +0

sexy seka kaže:

0
lalalala
pa ko bi cital to sranje od knjige!!!!
 
04.05.2009
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 111 i Članova: 1