Hrvatski Lektire

SOFOKLO

 

KRALJ EDIP

 

  

KRATKI SADRŽAJ:

 

         I. čin:         Razgovor Tebanskog kralja Edipa s svečenikom. Svečenik podsječuje Edipa da u njegovoj zemlji vlada kuga, da su polja i žene bez ploda. Edip sve to već zna kao i njegova žena Jokasta i svakog trena očekuju da se vrati Kreont koji će donjeti vijesti iz proročišta boga Feba. Dolazo Kreont i govori Edipu da iz njegove zemlje će izaći nevolja kada nađu ubojicu svog vladara Laja na čijem prestolju sada stoji Edip.

         II. čin:        Edip čuvši za proročanstvo nudi u ime boga da se pronađe krivac za ubojstvo i da ga se istjera iz zemlje. No kako bi bilo teško pronaći krivca bez nekogtraga pozove Edip proroka Tiresiju. On je znao istinu, ali nije htio reći. Međutim, na zahtjev Edipa ipak je otkrio. Ubojica Laja je bio upravo Edip. Edip se razljuti, Tiresiju je branila istina, pa nastavi rekavši proročanstvo, a ono je bilo da će Edip postati slijep.

         III. čin:       Svađa Edipa i Kreonta u kojoj Edip osuđuje Kreonta da je nagovorio proroka Tiresiju da bi se dokopao vlasti. Tada se umješa Jokasta i razljuti kada vidi oko čegase svađaju. Kreont odlazi, a Jokasta želi doznati što je to uznemirilo njezinog muža. U njihvom daljnem razgovoru postaje sve jasnije, ali je Edip stvarno ubio Laja, ali mu Tiresijevo proročanstvo nije posve jasno. Jedina nada je jedan pastir, svjedok ubojstva.

         IV. čin:       Dolazi glasnik iz grada Korinta u kojem je Edip odrastao i govori mu da je starac Polib umro, a i isto da mu on nije otac. Tada se Edip strašno uznemirio jer je bio uvjeren da mu je Polib otac. Međutim, glasnik mu reče da ga je dobio od jednog starog pastira koji je bio u Lajevoj službi. Tada je Jokasta probljedila jer je znala tko je Edip.

         V. čin:        Dolazi pastir koji mu ispriča kako je došao do njega. Edip je shrvan bolom i bjesom. On je sin Jokaste i Laja. Sada mu je sve jasno. Oženio vlastitu majku, a ubio vlastitog oca.

         VI. čin:       Saznavši koje je grijehe Jokasta napravila objesila se, Edip si je iskopao oći, te sam sebe onom kletvom istjerao iz zemlje sam bez igdje ikoga, a Kreont je zavladao Tebom.

 

 

  TEMA DJELA:Traganje kralja Edipa za istinom njegova podrijetla.

 

  IDEJA DJELA:Nemože se pobjeći proročanstvu bogova. Svaka nevolja koja se pokuša sprječiti, a ne sprječi temeljito kasnije može postati dvostruko gora nego što je prije bila.

 

 

 

GLAVNI LIKOVI:

 

Edip-glavni lik ove tragedije. On je jedan sasvim normalan čovjek što se tiće njegove psihe, ali sticajem okolnosti on postaje bijedan i jadan. Edip je radoznao, istinoljubiv, hrabar, snalažljiv, ali i nemože podnjeti nesreću koja ga je snašla, da je oženio vlastitu majku, a ubio oca.

                        

Jokasta-dobra prema svom mužu, brine se što ga mući, dobro vlada, ali u sebi nosi tugu i bol zbog mrtvog muža i njezinog djeteta za kojim je cijeli život tugovala misleći da je mrtvo, a njezino djete je bio njezn muž.

                        

Kreont-vjeran vladaru, dobar govornik i čovjek kojeg narod voli i štuje. Možda on negdje u dubini srca želi postati vladar, ali on je svakako lukav, pametan i zna što treba reći u kojem trenutku.

                        

Tiresija-prorok koji unatoč sljepoči uz pomoć proročkog vida vidi i zna puno više od ostalih ljudi. Od davno skriva istinu jer zna da će ga razbjesniti njegovog vladara, no netrpi uvrede, a kada govori, uvijek ima istinu za obranu.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (13)


mala budalica kaže:

0
...
ok,,je al moglo je ovo bit i opsirnije,,sa nekim detaljima,,,
 
05.02.2009
Glasovi: +2

MIRNA........ kaže:

0
pREEEEEEEEEE ZADOVOLJNA SAM
bLOG JE SUPER...vRLO KORISTAN...
 
01.03.2009
Glasovi: +2

nusret kaže:

0
antigona
dajte gdje ima da procitam lektiru na internetu
 
02.03.2009
Glasovi: +1

nusret kaže:

0
...
pomoc molim vas pozz
 
02.03.2009
Glasovi: +1

Bojana kaže:

0
Ej
hvala puno na ovom...jedino da ste napisali i kompoziciju jer mi je potrebna
hvala i puisa
 
14.03.2009
Glasovi: +1

e kaže:

25.03.2009
Glasovi: +0

ja kaže:

06.04.2009
Glasovi: +1

loodachha kaže:

0
...
ppre lose moglo je bit bolje ...........grozznoooo
 
10.05.2009
Glasovi: +1

Pesimist kaže:

0
Kralj Edip
Pošto nisam našo knjigu u knjiznici odlucio sam je potrazit na internetu a tu je bilo pitanje znali tko gdje se moze procitat kniga na net-u pa evo link http://hr.wikisource.org/wiki/Kralj_Edip_(Sofoklo) a sad dali je u potpunosti nezz jer nisam doso do knjige jos a mene samo zanima ko je napravio ovaj blog?? mislim da sam mnogima pomogo
smilies/wink.gif
 
10.05.2009
Glasovi: +0

bezimena.... kaže:

0
...
ovaj je blog koristan i pomaže, a oni koji nisu zadovoljni neka sami pročitaju lektiru i sastave.tnx
 
12.05.2009
Glasovi: +1

gost kaže:

04.11.2010
Glasovi: +1

gost kaže:

22.03.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

0
super sve 10 ;)
ok jjee sve samo da jos ima kompozicija djela al ok jesmilies/wink.gifsmilies/kiss.gifsmilies/grin.gif
 
15.10.2012
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 27 Siječanj 2009 10:05)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 86