Biologija

Što je pubertet

Pubertet je vrijeme sazrijevenja. To je prijelazno razdoblje uzrokovano djelovanjem različitih hormona. Hormoni su složene kemijske tvari, a u krvotok ih izlučuju posebne žlijezde.

Prvi znaci početka puberteta javljaju se postupno - kod djevojčica od 11. do 13. godina, a kod dječaka od 13. do 15. Pubertet traje nekoliko godina i prelazi u mladenaštvo.

Za nagli rast tijela "kriv" je hormon rasta. Zbog rasta, u pubertetu je važno jesti raznoliku hranu i biti tjelesno aktivan. U pubertetu se djevojčice razvijaju u žene, a dječaci u muškarce. Djevojčice spolno sazrijevaju i dobivaju mjesećnicu(menstruaciju) i to znači da im je tijelo spremno za trudnoću. Dječaci također spolno sazrijevaju te se kod njih javlja polucija - nekontrolirano izbacivanje sperme u snu. Ženski spolni organi su: dva jajnika, jajovodi, maternica, rodnica i stidnica. Muški spolni organi: sjemenici, sjemenovodi, mošnja, spolni ud, mokraćno spolna cijev i prostata. 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (3)


gost kaže:

06.06.2014
Glasovi: -2

gost kaže:

23.02.2015
Glasovi: +2

gost kaže:

28.04.2016
Glasovi: -1

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Nedjelja, 11 Svibanj 2014 17:31)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 213