Kemija

Kiralnost je pojava kada se neki predmet ne može preklopiti sa svojom zrcalnom slikom. Za takve predmete kažemo da su kiralni. Kiralne su npr. puževe kućice, vijci, spirale. Za predmete koji nisu kiralni kažemo da su akiralni, npr. čaša, lopta itd. Riječ kiralnost potječe od grčke riječi cheir što znači ruka, jer je i ruka kiralna. Kiralni se predmeti javljaju u dva oblika koje možemo nazvati lijevi i desni oblik.

Što vrijedi za predmete iz svakodnevnog života (puževe kućice, vijke i lopte) vrijedi, dakako, i za molekule. Tako i molekule mogu biti akiralne ili kiralne. Akiralne molekule su npr. molekule metana, vode, kisika, ugljikovog monoksida i dioksida, dušika itd. Kiralne molekule su npr. molekule većine aminokiselina (ne svih, npr. molekula glicina nije kiralna), molekule šećerâ, nukleinskih kiselina itd. Kako ćemo znati je li neka molekula kiralna ili nije? Tako da zamislimo njezinu zrcalnu sliku. Ako se zrcalna slika razlikuje od molekule, onda je molekula kiralna. Ako se ne razlikuje, onda je molekula akiralna.

Sva poznata živa bića, pa tako i ljudi, građena su od kiralnih molekula. Većina lijekova i drugih biološki aktivnih spojeva (otrova, pesticida) su također kiralni spojevi.

Kiralnost je pojam koji označava asimetričnost. Kiralni ili asimetrični ugljikov atom je onaj koji je okružen sa četiri različite skupine. Ovisno o konfiguraciji kiralnog C – atoma, dotični spoj može biti lijevozakrećući (L) ili desnozakrećući (D).

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Četvrtak, 26 Travanj 2012 10:37)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 122 
Besplatno oglašavanje
APARTMANA
na 15 Online kataloga
i 13 jezika