Fizika

Prikaz silnica magnetskog polja

Magnetsko polje je pseudovektorsko polje koje stvaraju gibajući električni naboji i magnetski dipoli, kao u magnetima i električnim strujama. Ono je dio prostora u kojem se zapaža interakcija i izmjena energije s električnim nabojem koji se u tom prostoru kreće.

Mjerna jedinica magnetskog polja je tesla (kg•s–2•A–1) i ono se označava s mathbf{B}. U starijim udžbenicima fizike, među inženjerima elektrotehnike i u međunarodnim standardima (ISO i IUPAP), magnetsko polje se naziva magnetska indukcija ili gustoća magnetskog toka, a magnetskim poljem se naziva polje mathbf{H}, koje se mjeri u amperima po metru, te se još naziva jakost magnetskog polja. Izvan inženjerskih krugova i u modernim udžbenicima fizike, polje mathbf{H} se naziva pomoćno magnetsko polje, magnetizirajuće polje ili jednostavno H-polje.

Magnetsko polje je, zajedno s električnim poljem, komponenta elektromagnetskog polja, te se njegovo postojanje može intuitivno predočiti kao relativistička posljedica električnog polja. Matematički model elektromagnetskog polja opisuju četiri diferencijalne jednadžbe, koje se nazivaju Maxwellove jednadžbe.

Energija magnetskog polja

Magnetsko polje u sebi sadržava energiju. Gustoća energije sadržane u magnetskom polju jest:

u = frac{1}{2} frac{1}{mu_0} mathbf{B}^2

gdje je:

 • u gustoća energije
 • mu_0 permeabilnost vakuuma
 • mathbf{B} magnetsko polje

(kvadrat magnetskog polja znači da se magnetsko polje skalarno množi samo sa sobom, pa je on identički jednak kvadratu apsolutne vrijednosti magnetskog polja)

Ukupna energija magnetskog polja sadržana u volumenu V je stoga:

U = int_{V} frac{1}{2} frac{1}{mu_0} mathbf{B}^2 , mathrm{d}V

gdje je U energija magnetskog polja, a dV element volumena.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (3)


gost kaže:

03.12.2012
Glasovi: +1

gost kaže:

26.12.2012
Glasovi: -3

gost kaže:

26.05.2014
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 09 Studeni 2011 10:48)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

 1. prijavite se na stranicu
 2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
 3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 187