Kemija

Fosfor je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol P, atomski (redni) broj mu je 15, a atomska masa mu iznosi 30,973762(2) .

Svojstva 

Pojavljuje se u više alotropskih formacija, od kojih svaka ima svoja fizikalna svojstva.

  • Bijeli fosfor

Bijeli fosfor je poluprozirna bijela krutina koja s vremenom požuti zbog formiranja stabilnije konfiguracije crvenog fosfora u tragovima. Čuva se ispod vode. Na zraku pokazuje fosforescenciju, koja je po njemu dobila ime, te pirofornost. Vrlo je otrovan, letalna doza je oko 0.1 g. Bijeli je fosfor toliko reaktivan da se na zraku spontano zapali. Zato se čuva u posudama s vodom.

  • Crveni fosfor

Crveni fosfor je ljubičasto-crvena krutina, stabilna na zraku. Dobiva se duljim grijanjem bijelog fosfora na temperaturi iznad 260 °C, bez nazočnosti zraka. Praktično je netopljiv u svim otapalima. Nije otrovan.

  • Crni fosfor

Crni fosfor ima složenu, polimernu, slojevitu strukturu sličnu grafitu, poluvodičkih je svojstava, a nastaje zagrijavanjem bijeloga fosfora pod tlakovima od 12,000 do 35,000 bara, ovisno o temperaturi.

Spojevi

Kalcijev fosfat (fosforit) nastaje kao produkt djelovanja fosforne kiseline iz organskog ostatka na kalcit; nastaje i trošenjem apatita. Fosforiti su važan materijal za fosfatno gnojivo.

Povijest 

Prvi ga je izolirao njemački alkemičar Hennig Brandt 1674. ili 1675. godine.

O Fosforu

Spada u skupinu anorganskih spojeva sa fosforom, prodire kroz neoštećenu kožu prije nego što izazove kemijsku opeklinu, trovanje može biti udisanjem, putem kože i gutanjem. Nadražljivac - uzrokuje opekline drugog i trećeg stupnja Sistemski otrov - uzrokuje ulceracije, koštane nekroze i deformacije donje čeljusti

Oznake: T, F

Dijamant opasnosti: 3-3-1

Primjena: Za proizvodnju fosfornih spojeva, eksploziva i pesticida

Zaštita: zaštitne naočale, gumene rukavice, lice plastičnim štitnicima, pregača od plastike, plastične čizme, zaštita dišnih organa

Ostalo: burno reagira sa halogenim i oksidirajućim tvarima

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 19 Listopad 2010 14:43)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 309