Matematika
Matematika/Zagreb
Kemija
Kemija/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Kemija
Kemija/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Split
Kemija
Kemija/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Prijevodi i tumačenja
Prijevodi i tumačenja/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb
Strani jezici
Strani jezici/Zagreb
Matematika
Matematika/Zagreb

Pretraživanje na karti

karta

Kemija

Sumpor je kemijski element koji u periodnom sustavu elemenata nosi simbol S, atomski (redni) broj mu je 16, a atomska masa mu iznosi 32,065(5) .

Kristali su mu žute boje, a najčešće se pojavljuje kao sulfat i sulfit, ili čak kao prirodni sumpor (posebno u blizini vulkana). Mirisom podsjeća na šibice, lagan je i mekan. Gori plavim plamenom pri čemu nastaje sumporov dioksid (SO2). Na povišenim temperaturama tvori spojeve s klorom, ugljikom, željezom i drugim elementima.

Najveći svjetski proizvođač sumpora su SAD. Podzemne naslage sumpora se tale vodenom parom zagrijanom na 160°C te se pumpama izvlače na površinu, gdje se otopljeni sumpor skladišti u drvene sanduke i nakon hlađenja transportira dalje. Ovaj način proizvodnje sumpora naziva se Fraschov postupak, prema njemačkom kemičaru Hermanu Fraschu. Sumpor se najviše upotrebljava kao jedna od sirovina za fosfatna gnojiva, no osim toga ima široku primjenu u industriji, posebice za proizvodnju baruta, automobilskih guma, šibica, boja, lijekova, insekticida i fungicida. Spojevi sumpora, aminokiseline cistein i metionin su od životne važnosti u ljudskom metabolizmu, gdje služe u biokemijskim reakcijama.

Alotropske modifikacije 

Sumpor tvori preko trideset čvrstih alotropa, više ih ima samo ugljik.Na sobnoj temperaturi postojana su dva kristalna oblika -rompski i monoklinski sumpor. U prirodi se najčešće nailazi na α-sumpor, poznat i kao žuti ili rompski sumpor. Žuti sumpor nije topiv u vodi, a teško je topiv u ostalim otapalima, osim u sumporougljiku. U čistom obliku ima karakterističnu žutozelenu boju. Dobar je električni izolator, a slab vodič topline.

Kristali žutog sumpora imaju oblik romba (S8 - rombohedralna struktura).

Na temperaturi od 95,3°C α-sumpor prelazi u β-sumpor, u kristale u obliku štapića. Ovu formu karakterizira manja gustoća od α-sumpora (1,96 kg/m3 u odnosu na 2,07 kg/m3).

Utjecaj na okoliš 

Industrijskim izgaranjem ugljena i petroleja stvara se sumporov dioksid (SO2), koji u atmosferi reagira s kisikom i vodenom parom te tvori sumpornu kiselinu (H2SO4). Sumporna kiselina je komponenta kisele kiše, koja zagađuje i značajno umanjuje pH vrijednost tla i voda, što često ima pogubne posljedice na okoliš. Novi propisi u proizvodnji fosilnih goriva nalažu ekstrakciju sumpora iz konačnog proizvoda (ugljena, nafte, zemnog plina).

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (10)


gost kaže:

0
...
ma to je lagano i jako slabo objašjeno ja koji idem u 8 razz znam to bolje objasnit....smilies/smiley.gifsmilies/smiley.gifsmilies/smiley.gif
 
04.11.2010
Glasovi: +2

gost kaže:

0
:)
previše u detalje, nijedan profesor ne?e pitat masu i takve detalje. Djeca se sama trebaju sna?,jer im niko preko interneta ne?e objasnit kemiju,jednadžbe i ostalo... znam, jer sam i ja imala iste probleme. smilies/cry.gif
 
11.10.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
Koji je spoj anhidrid sulfatne kiseline? Da li je to SO3?
 
03.04.2012
Glasovi: -1

gost kaže:

22.01.2013
Glasovi: +0

gost kaže:

10.03.2013
Glasovi: -1

gost kaže:

02.10.2013
Glasovi: +2

gost kaže:

0
...
ja to Niš ne kuzim-!!!! smilies/sad.gif
 
27.10.2013
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
ovo nista ne pomaze smilies/sad.gifsmilies/angry.gif
 
17.02.2014
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
To je s wikipedije
 
22.09.2014
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
Gusto?a sumpora vam je samo za tisu?u puta pogrešna !
 
07.09.2017
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Utorak, 19 Listopad 2010 14:40)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Matematika
Matematika/Sesvete
Matematika
Matematika/Osijek
Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 546 i Članova: 1 
Besplatno oglašavanje
APARTMANA
na 15 Online kataloga
i 13 jezika