Kemija

Heat shock proteini (HSP) su klasa funkcionalno povezanih proteina čija je ekspresija povezana kad su stanice izložene višoj temperaturi ili nekom drugom stresu. Povećanje ekspresije se regulira transkripcijski, kao dio heat shock odgovora te je inducirano heat shock faktorom (HSF). Heat shock proteini se mogu pronaći doslovno u svim živim organizmima, od bakterija do ljudi, tako da su danas predmet intenzivnih istraživanja. 

Nazivaju se prema molekulskoj težini. Primjerice, Hsp 60, Hsp70 te Hsp90 pripadaju familijama heat shock proteina veličine 60, 70 i 90 kDa. 

Stvaranje visokih razina heat shock proteina može biti potaknuto izlaganjem različitim uvjetima stresa (infekcije, toksini, gladovanje, hipoksija, manjak dušika ili vode). Zato se često nazivaju i proteinima stresa te se često opisuju u kontekstu stresnog odgovora.

Funkcioniraju često kao unutarstanični "chaperoni" (smatači) za proteine. Imaju važnu ulogu u interakcijama protein-protein, poput smatanja i sudjelovanja u poprimanju pravilne konformacije te zaustavljanju i sprečavanju moguće neželjene agregacije.

 

Ipak, ne treba zaboraviti, da osim uloge u razrješavanju raznih stresnih stanja, mnogi takvi proteini su prisutni i u nestresnim uvjetima.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 08 Rujan 2010 16:54)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 174