Kemija

Halogeni elementi su kemijska skupina elemenata. Nalaze se u 17. skupini elemenataperiodnom sustavu: fluor ( (staro VII ili VIIA) u F), klor (Cl), brom (Br), jodI), astat (At) i još neotkrivenu ununseptij (Uus). Izraz halogen je spojen s elementima koji daju sol u spoju s metalima. Spomenut je u Francuskoj u XVIII. stoljeću, a ima grčke korijene. (

Halogeni elementi su elementi p-bloka. Njihovi atomi imaju sedam valentnih elektrona, pa ima je elektronska konfiguracija valentne ljuske ns2np5. Zbog takve elektronske konfiguracije i velike elektronegativnosti, svi halogeni elementi u spojevima s metalima imaju oksidacijski broj -1. Pozitivne neparne oksidacijske brojeve I, III, V i VII mogu imati svi osim fluora.

Zbog velike reaktivnosti, halogeni se elementi u elementarnom stanju ne nalaze kao atomi, već kao nepolarne dvoatomne molekule. Između molekula djeluju slabe van der Waalsove privlačne sile, koje postaju jače od fluora prema jodu. To je razlog da su fluor i klor pri sobnoj temperaturi plinovi, brom tekućina, a jod čvrsta tvar. Halogeni elementi čine, prema kemijskim svojstvima, skupinu najsličnijih nemetala.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (2)


gost kaže:

13.03.2011
Glasovi: +0

gost kaže:

13.05.2011
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 03 Lipanj 2009 05:54)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 312 i Članova: 1