Kemija

Alkalijski metali su elementi 1. skupine periodnog sustava: litij, natrij, kalij, rubidij, cezijfrancij. i


Osnovna obilježja

Zbog samo jednog elektrona u zadnjoj ljusci elektronskog omotača njihovih atoma, imaju najmanju energiju ionizacije od svih ostalih metala, što znači da su kemijski vrlo aktivni (reaktivnost im raste porastom atomske mase), odnosno vrlo lako reagiraju s različitim elementima. Zbog toga se u prirodi nalaze samo u spojevima, dok se u elementarnom stanju moraju čuvati u posebnim uvjetima: litij, natrij i kalij se, da ne bi reagirali s tvarima iz zraka, čuvaju u petroleju, dok za rubidij i cezij ni to nije dovoljno – oni se moraju čuvati u vakuumu.

Alkalijski metali vrlo jako oksidiraju, što ih čini najjačim reducensima. Od svih alkalijskih metala, najjači reducens je cezij. Reakcije tih metala s vodom su vrlo burne, pri čemu se stvaraju jake lužine i razvija se toplina:

2Na(s) + 2H2O(l) → 2NaOH(aq) + H2(g)
2K(s) + 2H2O(l) → 2KOH(aq) + H2(g)
Mg(s) + 2H2O(l) → Mg(OH)2(aq) + H2(g)


Najčešći spojevi alkalijskih metala u prirodi su kloridi, od kojih je najrasprostranjeniji natrijev klorid. Dobivaju se elektrolizom talina njihovih soli (najčešće klorida), a ne vodenih otopina jer imaju vrlo negativne redukcijske elektrodne potencijale pa bi se na katodi vršila redukcija vode. Zbog slabe metalne veze (po jedan elektron u zadnjoj elektronskoj ljusci), oni spadaju u najmekše metale i imaju vrlo niska tališta. Imaju malu gustoću i tvrdoću. Kristalna rešetka alkalijskih metala je volumno centrirana kocka.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (6)


gost kaže:

06.12.2011
Glasovi: -4

gost kaže:

14.10.2013
Glasovi: -1

gost kaže:

26.05.2014
Glasovi: -1

gost kaže:

01.06.2014
Glasovi: -1

gost kaže:

0
...
zbog ovoga sam polozio drzavnu maturu s 5 bez pogreske sto rijetki uspije pogotovo iz kemije i evo me sada kao profesor kemije na fakultetu.tako?e profesor sam i hrvatskog jezika,kemije,geografije i povijesti HVALA jos jednom
 
06.10.2015
Glasovi: +0

gost kaže:

0
...
cezij nije najja?e redukcijsko sredstvo...halooo.
 
12.10.2015
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 03 Lipanj 2009 05:53)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 142