Kemija

Kovalentna veza je veza dva atoma koji dijele zajedničke elektrone. Pojam kovalentno

zapravo dolazi od ko (u smislu udruženoga) i valentna (dakle zajednička valencija). Ako neki atom, na primjer, ima valenciju +1 (tj. nedostaje mu elektron) a drugi valenciju -1 (tj. ima elektron viška) tada bi rezultat bio veza između ta dva atoma naprosto zbog njihovih tendencija da podijele ravnotežu u valencijama.

U pravilu, veze su određene zajedničkom privlačnom silom koja drži molekulu zajedno. Često se dogodi da vezanjem atomi koji sudjeluju popune zadnju elektronsku ljusku. Kovalentne veze su najvažnije kod dva atoma s sličnom elektronegativnošću.

Postoji više vrsta kovalentnih veza:

  • Jednostruka kovalentna veza - nastaje stvaranjem jednog zajedničkog elektroskog para
  • Dvostruka kovalentna veza - nastaje stvaranjem dva zajednička elektonska para
  • Trostruka kovalentna veza - nastaje stvaranjem tri zajednička elektronska para


Ionska veza nastaje u reakciji izrazitih metala koji u valentnoj razini imaju mali broj

elektrona (Ia i IIa grupa) i nemetala koji u valentnoj razini imaju veliki broj elektrona (VIIa grupa) periodnog sustava elemenata. Atomi metala otpuštaju elektrone koje primaju atomi nemetala. Broj primljenih elektrona jednak je broju otpuštenih elektrona. Ovaj proces otpuštanja i primanja elektrona naziva se oksido-redukcija.

Primjer: Natrij je izrazit metal, a klor izrazit nemetal. Atom natrija u valentnoj razini sadrži jedan, a klor sedam elektrona. Prilikom sudara atoma natrija i klora, klor privlači i prima valentni elektron natrija kako bi postigao stabilnu oktetnu konfiguraciju plemenitog plina. Stabilan oktet elektrona natrij postiže otpuštanjem jednog elektrona, jer u L sloju ima osam elektrona. Potpunim prelaskom elektrona sa atoma natrija (metal) na atom klora (nemetal) dobivaju se naelektrizirane čestice - ioni. Atom natrija ostaje pozitivno naelektriziran, a atom klora negativno naelektriziran ion. Između nastalih iona djeluju elektrostatičke sile privlačenja. Ostvarena veza između atoma natrija i klora, odnosno između izrazitog metala i izrazitog nemetala naziva se ionska veza. Ioni natrija i klora su u prostoru pravilno raspoređeni.

Valencija elemenata u ionskome spoju jednaka je broju elektrona koje je taj atom primio ili otpustio. Svi spojevi s ionskom vezom kristalne su građe. Kristali imaju pravilnu unutrašnju gradu, što mozemo zorno pokazati na primjeru najpoznatijeg ionskog kristala, natrijeva klorida. Svi ionski kristali imaju svojstvo kalavosti, koje se očituje u tome da pod djelovanjem vanjske mehaničke sile dolazi do pomicanja slojeva u kristalu.

U čvrstom stanju ionski spojevi ne vode električnu struju jer u ionskom kristalu nema slobodnih iona. Oni u čvrstom stanju ne mogu napustiti svoja mjesta zbog privlačnih sila okolnih iona. Stoga kažemo da su tvari ionske građe u čvrstom stanju izolatori.

 

 Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (2)


gost kaže:

0
...
ala ovo je preeeedobro imas sve ukratkosmilies/grin.gifsmilies/smiley.gifsmilies/wink.gifsmilies/cheesy.gif
 
23.02.2011
Glasovi: +2

gost kaže:

0
....
Ovo je stvarno dobro sve ukratko imamo samo treba jos nauciti.
Imas li zadatke za drugi srednje hemija i matematika mislim zadaci koji budu na kontrlonim treba ce mi to
 
29.05.2014
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Srijeda, 03 Lipanj 2009 05:53)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 281