Kemija

 

Masti su organski kemijski spojevi koji sudjeluje u izgradnji bilo kojeg živog bića. U kemiji, masti su generalno esteri u glicerolu i masnim kiselinama. Masti sadrže izrazito dosta energije, tako da se u 100 grama masti nalazi 100 grama ugljikohidrata. Nazivi kao što su "ulje" ili "lipidi" koriste se kad se misli na masti. IUPAC govori o vrsti organskih spojeva koji se nazivaju trigliceridi. "Lipidi" je naziv koji se koristi kao pojam širih vrsta organskih spojeva, koji također uključuje i masti.

Masti bi u masnom ulju, da se ne otope u vodi, trebale topiti u organskim tvarima. "Ulje" je naziv koji se koristi za izraz "masno ulje", koji uključuje kapljevine (tekućine). Masti se mogu topiti u vodi uz neke prehrambene sastojke, kao što su vitamini A, D, E i K.

Masti su vrlo važne i nužne u čovjekovoj prehrani, jer čovječji organizam treba malu količinu masnih kiselina, jer ih samo ne može dobivati, osim preko hrane, pa se tako imenuju esencijalne masne kiseline (kao što je arahidonska kiselina). Dobar izvor masti sadrži maslinovo ulje, dok su neke vrste ulja dobar izvor i omege-3, a u prehrani su također potrebne i nezasićene masne kiseline. Nekada su ljudi lovili životinje za prehranu pa su iz njih dobivali životinjske masti, koje se i danas koriste za prehranu, a koje se osobito nalazi u mesu, no većinu životinjskih masti koristi se u hladnijim krajevima (to su mjesta kao što su Island, Grenland i Antarktika, koriste ih npr. Tibetanci i Eskimi). Previše masti uzrokuje debljinu (pretilost).

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (3)


belj kaže:

0
...
smilies/angry.gif
neda mi se čitat a i ne zanima me
 
25.05.2009
Glasovi: -2

gost kaže:

0
...
Što je triglicerid?smilies/wink.gif
 
20.05.2015
Glasovi: +0

gost kaže:

0
trigliceridi
to su esteri glicerola i masnih kiselina. oni su glavni sastojak zivotinjskih i biljnih masti i ulja. dobili su ime zato sto se masne kiseline vezu na tri hidroksilne skupine glicerola smilies/wink.gif
 
22.06.2017
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy

Ažurirano (Petak, 15 Svibanj 2009 07:38)

 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 116 
Besplatno oglašavanje
APARTMANA
na 15 Online kataloga
i 13 jezika