Hrvatski Lektire

 

Zapažanja o djelu:

 

Djelo je vrlo dobro, te me je iznenadilo, jer se pomalo razlikuje od ostalih bajki, koje sam dosad pročitao. Iznenadilo me je jer se prikazuje način na koji bi životinje mogle razmišljati. Način na koji I ljudi razmišljaju. Danas je utvrđeno da životinje ne mogu "govoriti" niti razumno razmišljati već da slijede svoj instinkt. No to možda i nije istina, već možda postoji neki poseban način međusobnog komuniciranja među životinjama, za koje šovijek ne zna. Jedan od načina je prikazan I u knjizi Georga Orwela "Životinjska farma".

 

Knjiga me potakla na razmišljanje o tome kako čovijek jako puno utječe na život okoline, u ovom slučaju životinja. Kako čovjek životinjama može biti primjer ponašanja.

 

Što se tiče asocijacija vezanih uz ovu knjigu, tj. samu radnju djela, to su pretežno bile asocijacije na ljudsku zlobu, sebičnost, nemoralno ponašanje, zavist I najviše od svega čovjekova želja da vlada svime I svima.

 

Tijekom čitanja knjige u meni su se razmjenjivali osjećaju sažaljenja, potom ponosa, sreće, pa zatim ljutnje I prezira, pa na kraju osjećaji krivnje.

 

"Nema više odgađanja", drugovi, reče Napoleon nakon što je ispitao tragove. Pred nama je posao. Već danas ujutro počet ćemo ponovo graditi vjetrenjaču I to će potrajati čitavu zimu, I po kiši I po suncu. Pokazat ćemo tom bijednom izdajniku da ne može tako lako uništiti naš trud. Zapamtite, drugovi, ne smijemo mijenjati naše planove: provest ćemo ih do konačne pobjede. Naprijed drugovi ! Živjela vjetrenjača ! Živjela Životinjska farma !

 

Anotacija:

 

Na jednoj Vlastelinsoj farmi, u Engleskoj, živjeli su gospodin i gospođa Jones. Farma je bila poprilično velika, te je na njoj bilo i dosta životinja. Bilo je to najvise svinja, zatim kokoši, pasa, golubova, ovaca, krava,

koza, pačića, konja, mačka, jedan magarac, te jedan pripitomljeni gavran.
            No, kako je gospodin Jones bio pijanica, vrlo slabo je hranio životinje, te se je jako slabo brinuo o njima. I tako su životinje, ljute zbog nemara gospodina Jonesa, odlučile se otjerati ga sa farme, te same upravljati njome. Ustanak životinja protiv gospodina Jonesa ja uspio, a životinje su od tada sve poslove na farmi same obavljale. Kosile se travu, sušile sijeno, sadile kukuruz, pšenicu itd. Između ostaloga same su i donijele odluku o sedam zapovijedi kojih se trebaju pridržavati. Zapovijedi su bile vezane uz stvari koje životinje ne smiju raditi, čega se moraju pridržavati, po čemu bi se trebale razlikovati od čovjeka.

            To je sve bilo u redu dok se svinje nisu uzdigle iznad drugih životinja, jer su tvrdile da su one najinteligentnije od svih životinja na farmi, te da one ne trebaju ništa raditi, nego samo odlučivati što će drugi na farmi raditi. No s vremenom svinje su se sve više izdigle iznad ostalih životinja te preoblikovale onih sedam zapovijedi u njihovu korist. Tako je sve to išlo dok god se svinje napokon nisu sprijateljile sa vlasnicima, ljudima, drugih farmi u okolici, te se nakraju nije znalo tko je čovjek a tko svinja.

 

Likovi:

Major, Boxer, Clover, Benjamin, Mollie, Napoleon, Snowball, Squealer

 

 

Major:

            "Bilo mu je dvanaest godina i u posljednje se vrijeme prilično                    ugojio, ali je usprkos činjenici što mu očnjaci nikada nisu bili     podsječeni,  još je uvijek imao izgled veličanstvene svinje, mudra i            dobroćudna  izgleda. "

 

Boxer:

            "Boxer je bio ogroman konj, visok preko sto osadeset         centimetara i snažan kao dva prosječna konja. Bijela pruga iznad      njuške davala mu je ponešto priglup izgled; i zaista, njegova          inteligencija nije bila prvorazredna, ali su ga svi poštovali zbog     čvrstog karaktera i silne radne snage."

 

Clover:

            "Clover je bila krupna kobila majčinskog izgleda koja se     približavala srednjoj dobi, i koja nakon četvrtog ždrebeta nikada          nije potpuno povratila prijašnju vitkost."

 

Benjamin:

            "Benjamin je bio najstarija životinja na farmi i imao je najgoru        narav. Govorio je rijetko, a kada bi nešto i rekao, to bi bila cinična          primjedba - na primjer, znao je da mu je Bog dao rep za tjeranje     muha , ali da bi on radije živio i bez repa i bez muha. Od životinja        na farmi jedino se on nije smijao. Kad bi ga upitali zašto,             odgovorio bi da se nema čemu smijati. Usprkos svemu, ne priznajući to otvoreno, bio je privrženom Boxeru; njih dvojica     obično bi zajedno proveli nedjelju na malom pašnjaku iza   voćnjaka, pasući jedan pored drugoga bez riječi."

 

Mollie:

            "U posljednjem trenutku, usiljeno se nećkajući i žvačući kocku      šećera, pojavi se Mollie, luckasta i ljepuškasta bijela kobila, koja je         vukla dvokolicu gosp. Jonesa. Zauzme mjesto sprijeda i počne       mahati bijelom grivom, nadajući se da će svratiti pozornost na       upletene crvene vrpce.

 

Napoleon:

            "Napoleon je bio veliki berkširski nerast prilično divljeg izgleda,    jedini od svoje vrste na farmi; nije mnogo govorio, ali je bio        ugledan jer je o svemu imao vlastiti stav."

 

Snowball:

            "Snowball je bio živahniji od Napoleona, bolji govornik i maštovitiji,        ali se smatralo da nema njegovu promućurnost."

 

Squealer:

            "Najpoznatiji među njima bio je mali debeli krmak po imenu          Squealer, okruglih obraza, sjajnih očiju i kreštava glasa. Bio je briljantan govornik, a kada je raspravljaoo nekoj ozbiljnoj temi,      skakutao je čas na jednu , čas na dugu stranui mahao repom koji          je djelovao nakako vrlo uvjerljivo. O njemu se govorilo da crno     može pretvoriti u bijelo.

 

Bilješka o autoru:

George Orwel rođen je 1903. g. u Indiji. S četiri godine se vraća s roditeljima u Englesku gdje polazi osnovnu i srednju školu. Do početka 1928. g. služio  je u imperijalnoj policijiu Burmi. Neke od djela koje je napisao: "Down and Out in Paris and London", "Burmese Days", "Keep the Aspidistra Flying", "Coming up for Air". Za vrijeme drugog svj. rata javlja je dobrovoljno u vojsku, ali iz zdravstvenih razloga nije prihvaćen u aktivnu službu. 1944. godine završava "Životinjsku farmu", koja je izašla tek u kolovozu1945. Umro je u siječnju 1950. g.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 272