Hrvatski Lektire
            

 

 SMISAO I BESMISAO, ŽIVOT I NIŠTAVILO, SVIJETLO I MRAK.

Određen kontrast i prelazak-preobraženje između ovih pojmova, radi posebnu i jedinstvenu temu ove zbirke.

Smjesa piščevih osjećaja, unutarnjeg nemira i prilike tog vremena čine temelj. Njene motive. Pjesme su poredane posebnim redosljedom čineći jedinstvenu sadržajnu cijelinu.

Zbirka počinje pjesmom "Pjesnici", u kojoj pjesnik veliča samo zvanje pjesnika, no također prikazuje nemir, koji ne da unutarnjem oku da spava i koji mori.

Kao uvod u samu zbirku i objašnjenje naslova je pjesma  " Moje preobraženje".

 

 Glavni simboli su mjesec, zvijezde i sunce, koji simboliziraju nešto uzvišeno,nedostižno, iznad samog života. Oni u nama ,čitaocima, pobuđuju određeno divljenje, ali i samu želju da i mi pređemo u njih.Za pjesnika oni su krajni cilj samog životnog puta ,( a ne smrt), čime on želi nadvladati samu prolaznost života i zaborav. Spas nalazi u nećemu visoko nad njim, rukom nedohvatljivo i pomalo apstraktno, neshvatljivo za čovijeka- ZVIJEZDE. Simbol nećeg višega u što pjesnik želi preći:

"... O bože daj me umorna od mijena

  preobrazi u tvoju svijetlu nepromjenjivu vječnu zvijedu..."

"...Ja čekam noć:probraženje stvari..."

"...Na svom koncu

      mjesto u prah

 prijeđi sav u zvijezde"; nadilazeći smrt i zaobilazeći prolaznost:"...Mi ubili smo noćas staru od vjekova mrsku smrt..."

Dok na život gleda dosta pesimistički ,pomalo podcjenivački, smatrajući ga patetičnim:"...Naš je put bez dna i padanje bez glasa.."

"...Zemlja: kratki izlet..."; "...Mi idemo u tamo neizvjesno...";prikazuje prolaznost života:"...Preko nas u trku idu nebom oblaci preko nas u vječnosti se bez konca dani noći ruše..."

Život predstavlja kao put bez dna, na kojem mnogi ne prežive da vide kraj:"...U mraku mnoga srca mru; Mi sa grobova dižemo se-Dalje-noseći u uhu zadnji krik onih koji ostaše na put.." ;a oni i koji dođu kraju puni su boli za mrtvima:"...Kad prispijemo koncu duše će nam biti pune bola kao zdenci vode..." ;čime istiće taj svoj prezir prema životu.

Šimić očituje svoju bol i kroz ljubav i ljubomoru. Smatra sebe žrtvom:"...Žrtve bogu naše ljubavi..."; dok same žene uspoređuje sa zvijezdama (nećim nedostižnim):"...Te žene sad su zvijezde...";te ljubav prikazuje kao nešto lijepo ugušeno mržnjom:"...u vazi među njima zaboravljen tih i crven cvijet ljubavi gori..."

Zagreb ga je oblikovao i definirao, ali ga je Hercegovina rodila, te sa posebnom ljubavlju prikazuje njen prelijepi krajolik, ali ističe teški, crni život ljudi:"...ko nekoliko bijelih svečanih časova iz crnog života ljudi..."

Sebe smatra bolesnikom koji žudi spas-preobraženje:"...Moje je tijelo bolesno i žudi tihu bolnicu...";mučenikom koji sam koraća ovim životom:"...prva noć kroz koju idem sam..." ; on  predstavlja  osamljenog čovjeka neshvaćenog od društva u kojem živi:"...Ja zovnem u noći iz svih snaga na prozoru staklo se zatrese i smiri..."; "...U noći kamenito srce grada ćuti..."

Posebno mjesto u zbirci zauzima Bog,  kao oslonac kojeg moli da ga vodi kroz život:"...Budi nad mojom glavom moj pratilica zvijezda.."

Socijalne pjesme su također jedna od obilježja zbirke. Pjesnik prikazuje socijalnu podjeljenost i nepravdu ,sa simpatijom prema onima koji pate:"...crvena i ladna srca muklo ko ure tuku..."

Šimić je slikovitost ostvario bojama:crvenom, žutom, plavom , crnom i bijelom. Žuta prikazuje nečistoću (žuta rijeka);, bijela neutralnost, mir, spokoj;

plava hladna boja,boja neba koja predstavlja uzvišenost, visinu. Suprostavljaju (kontriraju) se topla crvena (najčešće prikazuje  dobro, pozitivno) i crne (prikazuje  loše, žalost), te najjači kontrast je između bijele(dobra) i crne(zla) . Kontrastom boja u  pjesmi je ostvario vizualne motive, koji su pridonjeli slikovitosti pjesme.

 

Zbirka završava piščevom porukom, opomenom:"...čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda...", kojom nam pjesnik  poručuje da živimo veličinom i dostojanstvom, te završava zaključkom da iza nas uvijek dolazi neko novi ,neko budući:"...U bezdanom božjem oku ogledaju se mirijade budućih svjetova..."

 

                                                                                                                   Valentina Luketa 1. a

 

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


GLUPI kaže:

0
TUŽNOĆA
kako je to lijepo
 
13.04.2009
Glasovi: +2

gost kaže:

02.04.2011
Glasovi: +1

gost kaže:

27.10.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

25.01.2015
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 273 i Članova: 1