Hrvatski Lektire


1. TEZA

 

BILJEŠKA O PISCU:

 

            POE, Edgar Allan (Boston, 19. 1. 1809 - Baltimore 7. 10. 1849), americki knjizevnik. Roditelje, siromasne putujuce glumce, izgubio je u djetinstvu. Odrastao je na Jugu, u kuci trgovca Johna Allana. Osnovno obrazovanje stekao u koledzu u Londonu. Po povratku u domovinu laca se knjizevno - publicistickog posla: pise recenzije, eseje, kritike, pjesme i pripovjetke, drzi predavanja, itd. 1827. godine objavljuje prvu zbirku Tamerlane and Other Pcems. Uvijek vise gladan nego sit, povremeno zapada u teska depresivna stanja te trazi spasa u alkoholu i narkoticima. U takvim se prilikama Poeu rodila misao da je poezija ritmocko stvaranje ljepote, koje je samo sebi svrhom, sto je realizirao u lirskim ostvarenjima i pripovijestima, koje su cesto gradene na efektima groze, napetosti. U Poeovim djelima, pored razigranosti maste ima i hladne cerebralne proracunatosti.

 

            Poe je po izuzetnom intenzitetu svojih patnja bio kadar da od izbalaniziranih kantelina romanticke skole satka jedan novi carobni svijet snova i da mu poda stravicnu realnost tragedije. U Poevo vrijeme, medutim, nije se u SAD-u jos formirao ukus koji bi znao ocijeniti njegove vrednoste. U Europi, originalnost i elementarna snaga Poevova stvaralackog duha priznate su ubrzo nakog njegove smrti.

 

 

2. TEZA

 

FABULA:

 

            Postajuci sve vise rob alkohola, junak ove pripovjesti propada i fizicki i psihicki. U stanjima pijanstva, on zlostavlja i svoju zenu i svog mezimca, crnog macka, kojeg jednog dana, razdrazen grizodusjem hladnokrvno i okrutno objesi.

 

            Od tada se njegove nevolje gomilaju. Izgorila mu je kuca, a uza sve to jos ga podjaruje prisutnost nekoga jednookog crnog macka posve slicnoga njegovom ljubimcu koji ga neprestano prati kao ziva uspomena na pocinjeno zlodjelo.

 

            Djelo Crni macak sastavljeno je od niza kratkih prica za koje je sam Poe rekao da njegove price prikazuju “ smjesno dovedeno do grotesnog, stravu natopljenu u uzas; duhovitost pretjeranu do burleske i posebnost preobrazenu neobicnost i mistiku ”.

 

 

3. TEZA

 

STIL  PISCA:

 

            Mnoge teme i gotovo sav dekor Poeovih prica proizlaze iz konvencija koje su postajale u romanticnoj knjizevnosti  njegova  vremena,  narocito  u  njenoj  “ gotickoj “ struji. Goticka se knjizevnost koristila interesom romanticara za srednji vijek, folklorom i egzotickim ugodajima: otuda motivi rusevina, starih kula i dvoraca, podzemnih hodnika i tamnica, kostura, sablasti i grobova, demona i vampira. Strah i jeza, uzas i smrt i ludilo prevladavaju u svim kratkim pricama.

 

            Poeve su teme uglavnom potekle iz njegova osobna iskustva, iz njegovog nebicno nesretnog zivota i njegove bolecive  prirode. Zato je Poe jednom prilikom rekao: “ Ako se moja djela i temelje na strave, tvrdim da strava potjece iz moje duse, da sam tu stravu crpio iz njenih zakonitih izvora i uvijek je vodio samo do njena zakonita ishoda “.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (0)


Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 281