Hrvatski Lektire

 

ŽIVOTOPIS : Slavko Kolar rođen je 01.12.1891 u selu Palešniku kraj Garešnice. Njegov otac Stjepan Kolar bio je učitelj iz Zagreba na službi u Garešnici , a majka Marija rođ. Šnidar iz Čazme. Ime (Slavko – Alojzije) dobio je po zaštitniku učenika I po kumu koji se zvao Lojzek. Pučku  je školu (1. – 4. r) završio u Garšnici , 1 I 2 gimnazije (tada je gimnazija počinjala nakon 4 razreda pučke škole) u Bjelovaru , 3,4,5 I 6 gimnazije u Zagrebu dok je 6 zbog matematike ponavljao u Požegi a maturu je položio u Zagrebu. Nakon očeve smrti njegova je majka željela da bude svećenik no on je upisao agronomiju na Višem gospodarskom učilištu u Križevcima gdje je diplomirao 1913.g. Kao agronom radio je po cijeloj Hrvatskoj a najviše u Božjakovini.1921 je osnovao Hrvatsku zajednicu I izdavao tjednik «Hrvatski narod».Nekoliko je puta bio kažnjavan zbog neozbiljnosti I nediscipline te je 1925. otpušten.1926. je ponovno primljen u službu I postavljen za upravitelja državnog dobra u Gornjem Hruševcu kraj Kravarskog. U to je vrijeme doživio velike uspjehe u struci. Kako je pružao otpor tadašnjoj vlasti vraćen je u Božjakovinu. Počeo je pisati još u 8. razredu a  književnošću se ozbiljno počeo baviti 1912.g. Sudjelovao je u 2. svjetskome ratu a kada je konačno umirovljen preselio se u Zagreb I potpuno posvetio književnosti. Slavko Kolar umro je 15.09.1963. u Zagrebu u 82 godini života.

 

TEME: Uglavnom je pisao humoristične priče tematski vezane za Moslavinu I Posavinu , te stručne agronomske članke I političke kritike. Suvremene probleme prikazivao je na humorističan način.

 

DJELA: Prvo je djelo Slavka Kolara priča «Prvi lov» a napisao ju je još 1906.g. Napisao je mnogo djela PRIPOVJESTI : «Kako je Feliks Pijačević tražio život» (1913.g izašla u listu «Savremenik») , «Ili jesmo – ili nismo» (1932.) , «Kriza» (1936.) I «Svoga tela gospodar» (1936. izašla u listu «Hrvatska revija»). NOVELE : «Ptica» (1927. izašla u listu «Savremenik») , «Breza» (1928. izašla u listu «Savremenik». ZBIRKE PRIPOVJEDAKA : «Perom I drljačom» (1938.) , «Natrag u naftalin» , «Na leđima delfina» , «Glavno da je kapa na glavi» I «Izabrane pripovjetke» te DRAME PO PRIPOVJETKAMA : «Breza» I «Svoga tela gospodar».

 

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


gost kaže:

11.04.2011
Glasovi: -1

gost kaže:

30.11.2011
Glasovi: +1

gost kaže:

0
...
adgdggfgfgfghngvbbfghsmilies/grin.gifsmilies/grin.gif
 
27.11.2012
Glasovi: +0

gost kaže:

02.10.2013
Glasovi: +1

Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 205