Hrvatski Lektire

 

ROBINSON CRUSOE:

Defoeov Rrbinson nije junak nadljudske snage kome sve uspijeva brzo  i lako.Onje običan čovjek.Vrlo teško podnosi samoću.Strah mu je stalni pratilac.Uprkos povoljnoj klimi otoka,nismo sigurni da bi ostao na životuda nije donio s nasukanog broda puške I barut,šaku žita i druge stvari.Povjest njegova uspjeha je duga priča o mnogobrojnim napornim i  tegobnim neuspjelim pokušajima.Robinson puno razmišlja,mjenja odluke,mjesecima radi naporno na nečemu što će se katkad na kraju izjaloviti.Tako je neprestano pokušavao,služeći se samo sjekirom,izraditi veliki čamac kojim bi mogao otploviti s otoka.Uložio je u taj posao mjesece I mjesece mukotrpnograda.Nije uspio,ali je pokazaoneslomljivu ustrajnost,prkos,odlučnost da pobjegne s otoka,kao I nemir i  strast za plovidbom.Živeći više od 27 godina na pustom otoku,pokazao se kao uspješan ratar,vješt stočar,od nužde majstor svih zanata,ali sve te duge godine mirovanjana jednome mjestu samo su još ojačalenjegovu vječnu želju za putovanjima I izazovima.Takav Robinsonje običan čovjekkoji u vrlo teškim uvjetima života dokazuje svoju ljudsku veličinu.

 

PETKO:

Bio je lijep momak,dobro građen,ravnih I čvrstih ruku I nogu,ne prekrupan,visok,skladan,star oko 26 godina.Crte lica mu ne odavaju ni okrutnost ni divljinu,nego jedino neku istinsku muževnost.Kosa mu je bila duga I crna,i nije bila kovrčasta poput vune.Čelo I visiko I široko.Iz očiju mu sjeva neka velika živahnost I bistrina.Boja kože ne crna,nego smeđožuta,ali ne onakve ružne,suviše žute,odvratnekakva je u Brazilaca ili Virgijanaca I drugih američkih domorodaca,nego više svijetla mrkomaslinasta,na neki način privlačna,samo je to teško opisati.Lice okruglo I puno,nos malen,ne spljoštenkao u crnaca.Usta lijepo oblikovana.usne tanke,a zubi krasni,pravilni I bijeli poputpoput bjelkosti.Robinson ga je nazvao Petko,prema imenu dana kada ga je spasio,za uspomenu na taj dan.

 

VRIJEME RADNJE:1659-1686

 

MJESTO RADNJE:Pusti otok u Tihom oceanu

 TEMA:

Borba usamljenog čovjeka protiv prirode I simbolična drama osvajanja prvih rudimenata civilizacije.

 

 

O PISCU:

Defoe Daniel engl.pisac;r.1660. u Londonu,u.26.iv.1731. u Moroofieldsu.Isprva trgovac,pada pod stečaj,zatim novinar,publicist,tajni agent,romansijer.D. je objavio velik broj pamfleta,eseja,projekta o najrazličitijim temama počevši od reforme odgoja I škola od međunarodne politike I skloništa za idiote. Robinson Crusoe ubraja se među klasična djela svjetske literature..D. se inspirao putopsom Woodesa Rogersa Krstarenje oko svijeta(1712),gdje je opisana pustolovina škot.mornara Aleksandra Selkira koji je godinama živio usamljen na pustom otoku Juan-Fernandez.

 

 ROBINSON je jednoga jutra opazio na obali pet kanua.Iz njih su izlazili divljaci.Robinson ih je primjetio otprilike trideset,i vidjeo kako plešu oko vatre.Primjetio je dvojicu kako izlaze iz kanua,  jedan se odmah onesvjestio,a drugi je počeo bježati.Trojica divljaka su krenuli za njim.Preplivao je uski zaljev i  došao do Robinsona.On ga je pokušao dozvati znakovima ruku što je bolje mogao, ali mu se divljak prebliži samo za nekoliko koraka.Toje napravio još jednom pa mu je tek onda divljak prišao.Robinson je naciljao drugoga divljaka,a njegov divljak zatraži da mu Robinson da mačetu. On mu je dao,a divljak je odmah krenuo na drugoga I jednim zamahom mu osjekao glavu.Robinson je naredio divljadu da pokupi leševe,što je on I učinio.Zatim mu je naredio da da otiđe spavati. Odlučio ga je zvati Petko na uspomenu na dan kada ga je spasio.Učio ga je govoriti I jesti.Robinson mu je dao odječe ,a Petko je bio sretan I rekao mu je da je hodao gol od svoga rođenja.Robinsonu je život postao lakšim jer je dobio nekoga s kim može pričati I što više nije usamljen.

 

Ova mi se priča svidjela jer je Robinson dobio nekoga s kim može pričati,i jer više nije sam na otoku.

Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje
Komentari (4)


gost kaže:

22.05.2011
Glasovi: -2

gost kaže:

0
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
smilies/sad.gifsmilies/shocked.gifsmilies/cool.gifsmilies/tongue.gifsmilies/tongue.gifsmilies/wink.gifsmilies/wink.gif
 
22.11.2013
Glasovi: +0

gost kaže:

07.03.2014
Glasovi: +0

gost kaže:

27.04.2015
Glasovi: +0

Napišite komentar

busy
 

Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Stranica Moje Instrukcije za vrijeme školske godine bilježi preko 100 000 posjeta mjesečno, stoga nemojte propustiti priliku i popunite svoje slobodne termine s nama.

Imate objavljen oglas, istaknite ga:

  1. prijavite se na stranicu
  2. na oglasu kliknete na "Istaknite svoj oglas"
  3. sljedite jednostavne upute

Detaljniji opis i cjenik

classroom

Pišite lekcije i povećajte posjećenost svog oglasa

Pišite kratke lekcije i pomognite djeci u njihovoj potrazi za znanjem, a vaš oglas će biti prikazan u vrhu lekcije koju ste napisali. Na taj način možete i jednostavno dogovoriti instrukcije umjesto da vas traže preko tražilice u moru ostalih instruktora.

Detaljnije

Predajte novi oglas Istaknite svoj oglas i povećajte posjećenost do 6 puta

Novo! Imate pitanje? Postavite ga ovdje! Postavite pitanje Instruktori, odgovarajte na pitanja, jer su odgovori i komentari povezani sa Vašim oglasom
Trenutno aktivnih Gostiju: 296